3. huhtikuuta 2018

Tulevaisuuden vaihtoehdot suurten datamäärien käsittelyyn: DRAS-TIC ja Brown Dog

Suuret datamassat ja niiden tarjoamat mahdollisuudet ja haasteet liitetään yleensä suurten internetjättien, kuten Googlen tai Amazonin, keräämään dataan. Mutta mielenkiintoisia laajoja datoja löytyy myös useiden arkistojen hallusta. Niiden käsittely on kuitenkin hankalaa ja riskinä on, että mahdollisuudet jäävät hyödyntämättä ja käteen jäävät vain haasteet.

Tietomassat ja formaattivelka haasteina

Ensimmäisenä haasteena vastaan tulee todennäköisesti varantojen skaalautuminen. Eli miten infra pysyy perässä, kun tiedostomäärät kasvavat dramaattisesti. Toinen haaste on formaattivelka. Formaattivelalla tarkoitetaan sitä työmäärää tai rahasummaa, joka tulevaisuudessa joudutaan käyttämään tiedostojen jatkokäyttämiseen, kun niiden lukeminen ja prosessointi on muuttunut vaikeaksi tai mahdottomaksi teknologian vanhenemisen myötä. Jos aineistoja hallinoivat tahot eivät aktiivisesti ota huomioon pitkäaikaissäilytystä, ne kerryttävät itselleen hyvin todennäköisesti formaattivelkaa.

Osallistuin helmikuussa Barcelonassa IDCC18-konferenssiin, joka on digitaalisten aineistojen kuratointiin erikoistunut vuosittainen tapahtuma. Konferenssissa Marylandin yliopiston Digital Curation Innovation Centerin johtaja Richard Marciano esitteli näihin ongelmiin vastaavaa kahta eri teknologiapakettia: DRAS-TIC:ia (Digital Repository at Scale that Invites Computation) ja Brown Dogia.

Skaalautuvat tietovarannot

DRAS-TIC on avoimen lähdekoodin horisontaalisesti skaalautuva varanto, jonka ei pitäisi kärsiä lainkaan tiedostomäärän kasvusta – jos kehittäjien mainospuheita on uskominen. Luonnollisesti palvelun ylläpitäjän täytyy pystyä kasvattamaan taustalla pyörivien palvelinten määrää. Akronyymihirviön mielenkiintoisin osa on "that Invites Computation", eli DRAS-TIC varannot on viritetty valmiiksi laskennallista arkistointia (computational archival science) varten, mikä tekee datasta löydettävämpää ja mahdollistaa uuden tiedon johtamisen helpommin jo olemassa olevista aineistoista.

Formaattimuutoksiin uusia työkaluja

Brown Dog on avoimen lähdekoodin työkalukokoelma, jolla prosessoidaan tiedostoja. Sen ydintoiminnot ovat tiedostojen muuntaminen formaatista toiseen ja metadatan kerääminen ja sijoittaminen hakuindeksiin. Formaattimuunnokset toteutetaan erilaisilla muuntimilla, joita tällä hetkellä on Brown Dogin työkalukatalogiin listattuna yhteensä 30.


Brown Dog -esittelyvideo

Ideana on ketjuttaa formaattimuunnoksia erilaisiksi poluiksi. Marcianon käyttämässä esimerkissä käyttäjä lähettää järjestelmään PSD 2.0 tiedoston, joka on tarkoitus muuntaa nykylaitteille sopivampaan muotoon. PSD 2.0 on vuoden 1991 PhotoShop 2.0:n työtiedostoformaatti, joten sen käsittely nykylaitteilla olisi todennäköisesti vähintäänkin hankalaa. Muuntamisen Brown Dog aloittaa käyttämällä Windows 3.0 virtuaalikonetta, johon on asennettu PhotoShop 2.0. PSD muunnetaan ensin TIFF:iksi, joka syötetään Docker-kontissa pyörivälle Linux-koneelle, ja se muuttaa kuvan ImageMagik-muuntimella JPEG 2000 -formaattiin. Esimerkissä polku on lineaarinen, mutta mikään ei estä haaroittamasta polkua ja tekemästä useita rinnakkaisia muunnoksia.

Metadatan kerääminen tiedostoista

Näillä kahdella työkalulla tiedostoista voidaan myös haravoida erilaista metadataa ja näin kartoittaa syntyvää tiedostovarantoa. Esimerkkinä voidaan käyttää tavallisen PDF-tiedoston tallettamista DRAS-TIC:ia ja Brown Dogia hyödyntävään varantoon.

Tallennus tapahtuu vaiheittain:

  1. PDF-tiedosto lähetetään tiedostovarantoon, jolloin siitä kerätään talteen tiedoston nimi, koko ja sijainti tiedostovarannossa.
  2. Tiedostosta otetaan irti sen PDF-versionumero.
  3. Tiedostosta otetaan erilleen tekstisisältö.
  4. PDF-tiedoston sisältämät kuvat skannataan tekstisisällön varalta OCR-ohjelmalla (Optical Character Recognition). Lisäksi muilla kuva-analyysityökaluilla kerätään esimerkiksi tiedot siitä, kuinka monta ihmistä kuvissa esiintyy ja minkälaisissa ympäristöissä he ovat.

Näin yhdestä PDF-tiedostosta on kerätty kohtuullisen suuri määrä metadataa, ja kun kaikki tämä metadata indeksoidaan hakuindeksiin, on tiedosto ja sen eri osat helposti löydettävissä usealla eri tavalla.

Brown Dogissa on panostettu siihen, että se on tarvittaessa laajennettavissa omilla työkaluilla, jotka voidaan sovittaa johonkin tiettyyn tehtävään. Jos esimerkiksi tiedostojen tekstisisällöt halutaan avainsanoittaa ja visualisoida varantoa niiden perusteella, voidaan nämä työvaiheet lisätä Brown Dogiin omilla työkaluilla. Näin eri tahot voivat kehittää omiin tarkoituksiinsa sopivan työvuon.

Brown Dog ja DRAS-TIC ovat vielä kehitysvaiheessa, joten aika näyttää, mitä niille lopulta käy. Onnistuessaan ne loisivat mielenkiintoisen pohjan suurten datavarantojen hallintaan ja laskennallisen arkistoinnin soveltamiseen.

Lisätietoa:

» Marciano et al., esitysdiat IDCC2018-konferenssista: Building Open‐Source Digital Curation Services & Repositories at Scale
» CNI Fall 2016 Project Briefings: DRASTIC Measures: Digital Repository at Scale that Invites Computation (To Improve Collections)
» NSCA Brown Dog
» 13th International Digital Curation Conference (IDCC)

Valtteri Kostiainen
sovelluskehittäjä
etunimi.sukunimi [at] uta.fi

Ei kommentteja: